снимка pixabayпревод Ганчо Каменарски, Европейският съюз се държи като мащеха към страните

...
снимка pixabayпревод Ганчо Каменарски, Европейският съюз се държи като мащеха към страните
Коментари Харесай

Немско издание: ЕС е мащеха за страните от Източна Европа

снимка pixabay

превод Ганчо Каменарски, 

Европейският съюз се държи като мащеха към страните от Източна Европа. 

В тази тенденция разсъждава в немското издание Der Tagesspiegel известната немска писателка и поетеса Нора Боссонг (Nora Bossong) под заглавие Ist Europa heute eine einsame Frau in zerrissenem Kleid?, пише .

Една от първите географски карти на Европа има алегорична форма: Европа е изобразена като жена в развяваща се рокля със знаци на властта - жезъл и ябълка - в ръце. Като Europa regina (лат. „ Кралица Европа “), нашият женски континент стартира да прави кариера от средата на 16 век.

На тази карта центърът и периферията не са ситуирани както в този момент, само че даже тогава е обрисувана западна ориентировка. Изтласкана на днешните карти до самия завършек на Португалия, по това време, сходно на корона, е като коронясана глава на Испания - тогавашното леговище на рационалността и красноречието. Сицилия, изтласкана на юг към Средиземно море, се възприема като суверенна ябълка.

Франция на картата наподобява на деколте, а сърцето на Европа, колкото и да е необичайно, е в Брауншвайг. Но на други изображения може да е било в Бохемия. Преместването на сърцето ясно демонстрира, че географията зависи и от това на кои сегашни или бъдещи владетели са желали и желаят да угодят основателите на карти.

Източна Европа е била ситуирана в гънките на туника, под която е мъчно да се разграничат съответни контури, само че краката и ходилата се допускат. Макар да са значими за устойчивостта, те от дълго време са по-малко значими от сърцето и мозъка.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР